Ik ben ZZP'er | Uploaden | 0224 42 21 24
Hoep 2b - 1741 MC Schagen
Eriks hypotheken & personal finance

GEEF JE KIND GEEN ZAKGELD!

GEEF JE KIND GEEN ZAKGELD!

Een goed advies aan alle ouders: kinderen kunnen niet omgaan met geld. Geef ze daarom géén zakgeld, want ze doen daar alleen maar onverantwoorde dingen mee!

Deze gedachte kwam bij me op toen ik publicaties las over commentaren op de contouren van ons nieuwe pensioenstelsel. Binnen de Sociaal Economische Raad, SER, bestaat -gelukkig- inmiddels een breed draagvlak om werknemers meer zeggenschap te gaan geven over de inrichting van hun eigen pensioen. Maar hordes ‘deskundigen’ roepen nu ach en wee, kan dat wel? Die werknemer weet toch niets van pensioen of beleggen en kan daar toch ook helemaal niet verantwoord mee om gaan?

“Een dag per week werken voor je pensioen”

Ons  pensioenstelsel is volledig gebaseerd op de gedachte dat de werkgever ‘iets’ regelt voor later voor de werknemer. Maar de werknemer mag daar niet zelf over meebeslissen, terwijl hij bijna een dag in de week (!!) werkt voor zijn pensioenpremie. Aan alle kanten is de regelgeving tot nu toe dichtgetimmerd.

Kijkend naar de Angelsaksische landen, dan zien we dat werknemers en consumenten al decennialang grote invloed hebben op de opbouw van hun eigen pensioen. Ik wil zeker niet beweren dat dit altijd goed gaat, maar breed in die samenleving bestaat wel inzicht in de basiswerking van het pensioen, het nemen van risico’s en het beleggen in aandelenfondsen. Inclusief het inzicht dat zonder beleggingen het vrijwel onmogelijk is om op langere termijn een behoorlijk rendement te behalen.

“Consument in slaap gesust”

Oorzaak en gevolg. In de discussies over de financiële ongeletterdheid van werknemers in Nederland worden oorzaak en gevolg vaak door elkaar gehaald. Ik geef direct toe dat het met de financiële kennis van de gemiddelde consument pover is gesteld. De oorzaak hiervan is echter niet dat die gemiddelde consument te dom is om dit te leren. Het is vooral het gevolg van het feit dat jarenlang anderen voor die consument hebben nagedacht. In de geest van “ga maar rustig slapen, we zorgen er wel voor”, is bijna iedereen jarenlang in slaap gesust.

Uiteindelijk moet er nu een andere oplossing komen. Want de ingeslagen weg naar meer individuele zeggenschap en betrokkenheid over de opbouw van pensioen is in de huidige samenleving onomkeerbaar.

Onafhankelijke financieel adviseurs zouden een grote rol kunnen spelen in de oplossing hiervan. Zij zijn als beste in staat om werknemers te helpen verstandig gebruik te maken van extra vrijheden die deze werknemers ten aanzien van hun pensioen stapsgewijs gaan krijgen.

En tenslotte nog dit: zakgeld is een uitstekende manier om uw kind alvast voor te bereiden op dat stukje extra financiële zelfstandigheid die hij later gaat krijgen bij de opbouw van zijn pensioen…

Michel van Dam, Scildon

 

terug naar het blogs-overzicht
Eriks Hypotheken & Personal Finance

Hoep 2b
1741 MC Schagen

  0224 42 21 24
  info@erikshypotheken.nl   WhatsApp

KvK: 63975602
AFM: 12043744
Kifid: 300.016276

Bank: NL69 RABO 0304 4543 62

© 2018 Eriks Hypotheken & Personal Finance
Informatie over cookiesPrivacystatementCookie-instellingenDisclaimer Contact

Klik op het WhatsApp-icoon om ons een bericht te sturen.
We zullen je zo snel mogelijk antwoorden!

Stuur bericht

Chat via WhatsApp