Ik ben ZZP'er | Uploaden | 0224 42 21 24
Hoep 2b - 1741 MC Schagen
Eriks hypotheken & personal finance

Nederlanders vinden beleggen 'een beetje eng'

Nederlanders vinden het "een beetje eng" om geld in aandelen en obligaties te steken.

Ook onderschatten ze het rendement dat ze kunnen behalen met beleggen, zo blijkt woensdag uit een internationaal onderzoek van vermogensbeheerder BlackRock onder ruim 31.000 mensen uit twintig landen.

Bijna zes op de tien Nederlanders zien beleggen als gokken. Volgens de vermogensbeheerder kan deze instelling te maken hebben met het feit dat slechts een op de zeven mensen gebruikmaakt van een professioneel financieel adviseur.  

"Onze zuinige volksaard zou hier een rol kunnen spelen, want de kosten van advies wordt het vaakst genoemd als reden om geen adviseur meer in te schakelen", licht hoofd Retail Nederland Bob Hendriks van BlackRock toe.

Ook heeft de financiële sector nog altijd te kampen met imagoproblemen als gevolg van de crisis. Slechts een op de vijf Europeanen vertrouwt zijn of haar bank. Ook de reputatie van vermogensbeheerders en bedrijven in investment management is nog niet hersteld. Slechts 5 procent van de ondervraagden vertrouwt deze instellingen.
Spaarders

Nederland heeft het laagste percentage beleggers van alle onderzochte landen. Iets meer dan een kwart, 27 procent, stopt geld in aandelen en obligaties. Tegelijkertijd telt Nederland het hoogste percentage spaarders van Europa, namelijk 78 procent.

"Nederlanders hebben nou eenmaal een ingebakken weerzin tegen het risico om geld te verliezen en vinden vrij opneembaar geld een veiliger gevoel geven dan beleggingen. Slechts 6 procent van de Nederlandse vrouwen geeft aan verstand te hebben van beleggen en durft zelf beslissingen op dat gebied te nemen", zegt Hendriks. Van de Nederlandse mannen denkt 33 procent verstand te hebben van beleggen.

Het aanleggen van een buffer wordt in Nederland als financiële prioriteit gezien. Op de tweede plaats staat het aflossen van de hypotheek. Elders in Europa is het opbouwen van pensioen het belangrijkste doel van sparen of beleggen.  

Dat Nederlanders minder belang hechten aan de opbouw van pensioen, komt volgens het onderzoek deels doordat mensen kunnen rekenen op de AOW. Driekwart denkt echter wel naast de AOW nog andere bronnen van inkomsten nodig te zullen hebben, zoals spaargeld of een aanvullend pensioen.  

Vrouwen maken zich meer zorgen over hun financiële toekomst dan mannen, zo blijkt verder. Bijna zes op de tien vrouwen vinden de stijgende zorgverzekeringspremie, het dure levensonderhoud en veranderingen in de AOW en sociale zekerheid zorgelijk. Mannen maken zich hier minder druk om.
Bron: NU.nl     

 

terug naar het nieuwsoverzicht
Eriks Hypotheken & Personal Finance

Hoep 2b
1741 MC Schagen

  0224 42 21 24
  info@erikshypotheken.nl   WhatsApp

KvK: 63975602
AFM: 12043744
Kifid: 300.016276

Bank: NL69 RABO 0304 4543 62

© 2018 Eriks Hypotheken & Personal Finance
Informatie over cookiesPrivacystatementCookie-instellingenDisclaimer Contact

Klik op het WhatsApp-icoon om ons een bericht te sturen.
We zullen je zo snel mogelijk antwoorden!

Stuur bericht

Chat via WhatsApp